Alla känner murgrönan, och det är inte så förvånande. Murgrönan finns i nästan alla trädgårdar. Murgröna är den i särklass starkaste av alla vintergröna klätterväxter och kommer därför aldrig att frysa.

 

Denna växt är en stark odlare och därför idealisk för att snabbt ge ett staket eller vägg grönska. Denna växt är också idealisk för att göra ett vintergrönt sekret. Du kan enkelt fläta plantan genom ett nät så att en synligt tät och kompakt grön skiljevägg skapas. En årlig beskärning säkerställer en kompakt häck och en full, tät häck.

 

Ursprung och symbolik

 

Ursprungligen kommer murgrönan från kalkskogarna i de kallare delarna av Europa. Därifrån spreds det till fler kontinenter, inklusive Nordafrika, Asien och Nordamerika. Traditionellt har murgrönan ett symbolvärde.

 

Eftersom växten fäster bra och alltid förblir grön, står den för trohet och evighet. Folk brukade föra in murgröna i sina hem under långa vintrar, som en påminnelse om våren som skulle komma igen.

 

Egenskaper

 

Murgrönan har något läderartade blad som vanligtvis är enfärgade gröna. Vissa sorter har vita eller gula bladmarkeringar. Denna växt blommar på sensommaren, även om blommorna är mycket små. Blomningen lockar många fåglar och insekter till din trädgård.

 

Växten har ett högt dekorativt värde och kan i många fall ge dig lite extra avskildhet. Denna växt används idag även som krukväxt.

 

Hedera hibernica

 

Hedera hibernica eller irländsk murgröna är den överlägset mest använda och vanligast förekommande sorten. Detta är den snabbast växande sorten och har även de största bladen. Med denna art får du en vägg eller vägg snabbast

Leave a Reply

Your email address will not be published.