Har du ett äppelträd utan äpplen? Detta kan ha olika orsaker, som sjukdomar, frost och övergödsling. Vi berättar de vanligaste orsakerna.

Äppelträd utan äpplen
Sjukdom
Kanske är trädet sjukt. Finns det konstiga fläckar på grenarna eller bladen, växer trädet knappt eller har det väldigt få blad? Då kan detta vara problemet.

pollinering
De flesta äppelsorter kräver korspollinering för att odla äpplen. Det gör att det behövs en annan äppelsort för bra gödsling. Självpollinerande sorter ger också mer frukt om korspollinering också sker. Vill du veta vilken sort som passar ditt äppelträd? Här hittar du korspollineringstabell.

äppelträd utan äppelblom

Vind
Är äppelträdet i vinden? Då är det möjligt att blomningen blåser av till våren och då blir det förstås inga äpplen. Därför är det att föredra att placera ett äppelträd på en skyddad plats.

Jord
Står trädet på en plats där det är blött på vintern och torrt på sommaren? Då kan det vara så att trädet lider av detta, eftersom det inte kan rota ordentligt. Tänk därför noga på platsen där du planterar äppelträdet, eller stärk jorden och rottillväxten med naturliga jordförbättringsmedel.

Övergödning
Har du kanske gödslat äppelträdet för mycket? Då kommer det att producera för mycket grönska och få frukter.

glasera
Är det fortfarande nattfrost sent på våren? Då är det möjligt att blomman fryser i bitar. Skydda därför blomman från frost.

Tid
Vad många inte inser är att ett äppelträd inte riktigt börjar bära frukt förrän efter tre till fyra år. Så det kan bara vara så att inget är fel och du måste bara ha tålamod ett tag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.